reklama

Geeky coffee post

Jeden trochu otravný ale zároveň aj veľmi vďačný fakt toho, že robíte v nesmierne geekovskej kaviarni je, že vás nenechajú robiť kávu dovtedy, kým o nej neviete úplne všetko. Tento nečakane hlboký background do sveta kávy aký mi dala moja kaviareň a coffee tréningy s Artisan Roast zo mňa postupne spravili trochu geeka v tomto smere.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Jeden trochu otravný ale zároveň aj veľmi vďačný fakt toho, že robíte v nesmierne geekovskej kaviarni je, že vás nenechajú robiť kávu dovtedy, kým o nej neviete úplne všetko. Tento nečakane hlboký background do sveta kávy aký mi dala moja kaviareň a coffee tréningy s Artisan Roast zo mňa postupne spravili trochu geeka v tomto smere.

Artisan Roast, škótsky predajca kávy, robí všetko možné vo svete kávy: barista tréningy a prednášky o sociálnom a politickom aspekte kávy, praženie a predávanie kávy, prevádzkuje vlastné coffee shopy… ale najlepšia vec, že ešte aj zamestnávajú coffee hunters, ktorí sa túlajú po svete a hľadajú pre nich nové plantáže kávy, ktoré by im dodávali kvalitne kávové zrná. Najlepší job na svete!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nechcem zachádzať do nadšeneckých debát o tom, aká má byť dobrá káva a tváriť sa ako veľký expert, no pár poznámok z dnešného inšpiratívneho kávového zážitku by som tu chcela zhrnúť (ak ste zarytý/á Starbucks-lover tak ani ďalej nečítajte).

  1. Ak vidíte v Starbucks veľké plagáty, že majú fair trade coffee, tak neklamú. Majú jej presne 1.2%

  2. Aby ste vôbec pocítili nejaký účinok kofeínu v tých veľkych dózach, v ktorých Starbucks, Costa alebo Nero podávajú kávu, tak ich kávové zrná musia byť dodatočne caffinaited.

  3. Okrem toho tieto firmy bežne prepražujú svoje zrná, aby zakryli fakt, že su úplne nekvalitné.

  4. Ak chcete dobré espresso, vyhnite sa kaviarňam, kde si nechávajú odstátu, vopredu namletú kávu. Stratí všetku arómu.

  5. Pri príprave espressa, sa najprv extrahuje jeho kyslosť, sladkosť a až napokon trpkosť. Ideálne je tieto chute vybalancovať a získať sladkastú chuť. Preto by ideálne espresso nemalo byť ani veľmi kyslé, ani trpké.

  6. Fair trade je prakticky mŕtve vo svete kávy. Malí nezávislí predajci kávy zamestnávaju coffee hunters, ktorí zabezbečia, že objednané zrná budú kvalitné a včas (a vôbec) dodané. Títo predajci – specialty coffee – ale zaberajú len okolo 7% marketu a zvyšok ako Illy a Lavaza sa vôbec nestarajú o pôvod ich zŕn.

  7. Ak si robíte kávu doma, vyskúšajte Moku alebo French Press, po rokoch granulovanej kávy, to bude iste vďačná zmena. Ani vodič Mbčky nevie o čo prichádza, kým si neskúsi zajazdit’na lepšom aute.

Artisan Roast, Edinburgh
Artisan Roast, Edinburgh (zdroj: Daniela Kellerova)
Daniela Kellerova

Daniela Kellerova

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Hovorím skôr než myslím, a píšem, aby som si utriedila myšlienky. Hnaná túžbou meniť svet k lepšiemu. Študujem, cestujem, milujem knihy, kávu a kultúru.Môj osobný blog tu a píšem aj o projektoch o dôstojnej práci v textilnom priemysle na blogoch SME. Zoznam autorových rubrík:  Life of a Settler of EdinburghKávičkárenieInšpirácieNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu